بخشی از کتاب «چگونه رنج بکشیم» اثر کریستوفر همیلتون

به هر حال، ما به شیوه‌های مختلف حواس خودمان را پرت می‌کنیم

چگونه رنج بکشیم
۲۰ مهر ۱۳۹۹
3 دقیقه مطالعه
امتیاز دهید!

تهی بودن زندگی

انسان‌ها، از آن‌جا که خیلی تشنه‌اند، حس می‌کنند مرکز هستی‌شان به‌نوع پوچ و تهی است – همان‌طور که وقتی گرسنه‌اند حس می‌کنند که شکم‌شان خالی است. جانسون این حس را «تهی بودن زندگی» توصیف کرد. البته بدیهی است که افراد از لحاظ روانی به یک اندازه در مقابل این تهی بودن حساس نیستند و به شیوه‌ای یکسان با آن برخورد نمی‌کنند، اما همه ما کمابیش بی‌قراریم و دائما دنبال چیزی می‌گردیم تا با آن زندگی‌مان را پُر کنیم. این گفته فیلسوف فرانسوی، بلزپاسکال، مشهور است که انسان‌ها به این دلیل بدبخت هستند که نمی‌توانند به تنهایی در یک اتاق آرام بگیرند. اگر تلاش کنند که تنها در یک اتاق آرام بگیرند، تهی بودن زندگی را دقیقا درک می‌کنند، حس می‌کنند ظرف‌هایی خالی‌اند که نمی‌توانند خالی بودن‌شان را تحمل کنند. درنتیجه ما تمام مدت می‌خواهیم حواس خودمان را پرت کنیم. نیاز داریم که زمان‌مان را پر کنیم. از چشم‌اندازی فوق‌العاده تاریک و یاس‌آور – مثلا همین دیدگاه پاسکال – تمام کارهای انسان اساسا شکلی از پرت کردن حواس هستند، تلاشی برای اینکه خودمان را از شر حس تهی بودن خلاص کنیم. اما حتی اگر از این چشم‌انداز هم نگاه نکنیم، باز نمی‌توانیم انکار کنیم که بسیاری از فعالیت‌های انسان اشکالی از پرت کردن حواس هستند، در معنایی که مدنظر پاسکال است.

شاید بهترین نمونه حواس‌پرت کردن خودخواسته در عصر مدرن در اغلب موارد استفاده از فناوری‌‌ای باشد که احاطه‌مان کرده است – تلویزیون، فیلم، اینترنت، تلفن همراه و غیره. این فناوری‌، علی‌رغم اینکه در بسیاری از موقعیت‌ها مفید ا ست، فوق‌العاده حواس‌پرت‌کن است. فناوری مدت زمانی را پر می‌کند که در صورت فقدان فناوری زمان خالی می‌بود – یعنی همان حس تهی بودن که تجربه می‌کنیم – بعد از شکل وسیله درمی‌آید و خودش هدف می‌شود. به بیان دیگر، این فناوری‌ها به‌شدت اعتیادآورند. مثلا من خودم این اعتیاد را در دانشجویانم می‌بینم که به محض تمام شدن کلاس گوشی‌های تلفن همراه‌شان را چک می‌کنند تا ببینند پیام یا تماسی داشته‌اند یا نه. چنین فناوری‌ای این حس را به آن‌ها القاء می‌کند که هرگز تنها نیستند، که هرگز مجبور نیستند با تهی بودن‌شان مواجه شوند. اما این حس به‌طور قطع عمدتا توهمی بیش نیست.

به هر حال، ما به شیوه‌های مختلف حواس خودمان را پرت می‌کنیم، و شاید بتوان گفت که مشکلات جوامع امروزی – اعتیاد به مواد مخدر و الکل، قمار، فربهی، پورنوگرافی و غیره – در واقع تلاش‌هایی‌اند برای پر کردن فضای تهی‌ای که تسخیرمان کرده است.

شیوه دیگرِ بیان این معضل این است که بگوییم دنیا نسبت به ما بی‌تفاوت است. معتاد شدن به چیزی درواقع یعنی تلاش برای این‌که چیزی از دنیا بکَنیم، دنیا را مجبور کنیم که نسبت به ما واکنشی نشان دهد، که بی‌اعتنایی‌اش را از بین ببریم.

چگونه رنج بکشیم
متاسفانه این کتاب موجود نیست


کریستوفر همیلتون، چگونه رنج بکشیم، چاپ ،مترجم سما قرایی ، نشر هنوز

نظر شما درباره این مطلب چیست؟ منتظر خواندن دیدگاه شما هستیم.
امتیاز کاربران
prev مطلب قبلی روش‌‌‌های عجیب برای کمک به همسایه‌ای که می‌خواهد بمیرد مطلب بعدی «خوشا به حالت! هیچ فکر نمی‌کردم که به همین زودی مرا ترک کنی...» prev

سوالات متداول

نشر هنوز.
سال 2014 منتشر شده است .
دیدگاه کاربران
ارسال دیدگاه

هیـچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!

اولین دیدگاهتان را بنویسید
مطالب پیشنهادی
بر اساس:
دسته‌بندی نویسنده ناشر مترجم
چگونه روشنفکر شویم
چگونه روشنفکر شویم
نیک کولاکوفسکی
ناموجود
چگونه با کودکم رفتار کنم
چگونه با کودکم رفت...
استفن گاربر
85,000 تومان
مدیریت زمان
مدیریت زمان
دیوید لوئیس
ناموجود
هر روز پنجشنبه است (چگونه هفت روز هفته را شاد باشید)
هر روز پنجشنبه است...
جوئل اوستین
ناموجود
من چگونه اروین یالوم شدم
من چگونه اروین یال...
اروین د. یالوم
ناموجود
راه بی پایان
راه بی پایان
ویلیام استایرن
ناموجود
چگونه رنج بکشیم
چگونه رنج بکشیم
کریستوفر همیلتون
ناموجود
چگونه به ورزش فکر کنیم
چگونه به ورزش فکر...
دیمن یانگ
ناموجود
کی بود کی بود
کی بود کی بود
کرول توریس
ناموجود
از رویا که حرف می زنیم
از رویا که حرف می...
پیر سورلین
ناموجود
گشتی در موزه کمونیسم
گشتی در موزه کمونی...
اسلاونكا دراكولیچ
ناموجود
تیاتر ناصری
تیاتر ناصری
سیامک اسعدی
ناموجود
مشکلات کار کردن
مشکلات کار کردن
مدرسه زندگی
ناموجود
واقعیت سینما
واقعیت سینما
تادائو ساتو
ناموجود
چگونه شریک زندگی مان را انتخاب کنیم
چگونه شریک زندگی م...
سوزان کوییلیام
ناموجود
کاپیتالیسم را دوباره خواندن
کاپیتالیسم را دوبا...
مدرسه زندگی
29,000 تومان
دریا سالار شناور
دریا سالار شناور
آگاتا کریستی
ناموجود
از چیزهای ارزان بیزار بودن
از چیزهای ارزان بی...
مدرسه زندگی
20,000 تومان
میانسالی
میانسالی
کریستوفر همیلتون
ناموجود
فلسفه زندگی
فلسفه زندگی
کریستوفر همیلتون
ناموجود
خواهران
خواهران
لوئیزا می الکات
ناموجود
اعترافات نات ترنر
اعترافات نات ترنر
ویلیام استایرن
ناموجود
جدیدترین نویسندگان
جدیدترین مترجمان
جدیدترین ناشران کتاب
جدیدترین ناشران مجله
جستجو بر اساس دسته بندی