کتاب تضاد دولت و ملت نظریه تاریخ و سیاست ایران
نویسنده: محمدعلی همایون کاتوزیان
درباره انقلابها هیچ نظریه جهانروایی وجود ندارد زیرا نظریههای علمی، جهانروا نیستند و نمیتوانند باشند. حتی درباره انقلابهای اروپایی نظریه ای عمومی وجود ندارد تا احتمالاً جهانروا تلقی و در مورد همه انقلابها بیچون و چرا به کار بسته شود، همان طور که در مورد بسیاری دیگر از نظریهها درباره تاریخ اروپا چنین شده است؛ اما بسیاری از عناصر نظریهای عمومی درباره انقلابهای اروپا هنوز روشن نشدهاند.
ویژگی اصلی قیامها و انقلابهای غربی این بوده است که شرکت کنندگان و ـ با برخی استثناها ـ رهبران آنها را طبقات محرومی تشکیل دادهاند که در برابر طبقات ممتازی که دولت از نزدیک نمایندگی آنها را به عهده داشته قدبرافراشتهاند.
در ایران، قيامها، شورشها و انقلابها انگیزهها و علل گوناگونی داشـته کـه شایعترین آن، ستیز بر سر جانشینی بوده است. معمولاً جانشینی فرمانروا مايه اختلاف میشد زیرا برخلاف اروپا، مشروعیت ریشه در نوعی قانون یا سنت دیرپا و الزامآور نداشت. و این از ویژگیهای پابرجای دولت خودکامه بود. بیگمان دولت خودکامه کوشش داشت برخی وظایف اصلی خود، مانند دفاع از قلمرو کشور در برابر تهاجم یا تجاوز بیگانگان و برقراری ثبات یعنی جلوگیری از بروز هرج و مرج را به انجام رساند. ولی به جای آنکه به طبقات اجتماعی مهم وابسته باشد، طبقات اجتماعی به دولت خودکامه وابسته بودند.
- نام کتاب: تضاد دولت و ملت نظریه تاریخ و سیاست ایران
- مترجم: علیرضا طیب
- ناشر : نی
- تعداد صفحات: 412
- شابک: 9789643125721
- شماره چاپ: 17
- سال چاپ: 1400
- نوع جلد: شمیز،رقعی
- دسته بندی: سیاست و حکومت
- امتیاز: امتیازی ثبت نشده
دیدگاهها
در حال حاضر دیدگاهی برای این کتاب ثبت نشده است.
مطالب پیشنهادی
فیلسوف در شب تاریک به خود لرزید
معرفی کتاب وی نوشتهی نیکلای گوگول
در مدح و ستایش نومیدی؛ بیماریِ روح
مروری بر کتاب بیماری منتهی به مرگ نوشتهی سورن کییرکگور
نقد بیطرفانهی دو کشور دوست و همسایه
مروری بر مجموعه داستان چشم سگ نوشتهی عالیه عطایی
کتاب های پیشنهادی