پیش به سوی آزادی
مروری بر کتاب فرار از اردوگاه 14 نوشتهی بلین هاردن
زهرا یوسفیپنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۰

احتمالا نام کره شمالی به عنوان یک حکومت دیکتاتوری به گوش شما خورده باشد و در مورد آن شنیده باشید. حال با یک داستان از این کشور رو به رو هستید. کشوری که حتی نام آن باعث خشم بسیاری از مدافعان حقوق بشر میشود و همهی سیاستمداران دنیا از آن شاکی هستند. در کره شمالی هیچ خبری از آزادی عمل و فکرواندیشه نیست و در عوض مردم مانند مترسکی مجبور هستند که از دستور حاکمان کشور اطاعت کنند. حاکمان کره شمالی هیچ نقد و خروشی را نمیپذیرند و با کشتار جواب اعتراض مردم را میدهند و حتی اجازه مهاجرت به مردم کشور نمیدهند. از چنین کشوری نمیتوان انتظار داستانی حاوی واقعیت داشت و یک کتاب واقعگرایانه از آن کمتر پیدا میشود.
کتاب فرار از اردوگاه 14 از معدود کتابهای واقعی و بدون سانسور است که خودکامگی سران این کشور و ظلم آنها را به طور واضح نشان میدهد. نویسنده این کتاب بلین هاردن است. بلین هاردن علاوه بر نویسندگی سابقه روزنامهنگاری داشته و این تجربه باعث شده تا برای روایت خاطرات و اتفاقات جامعه قلم ورزیدهتری داشته باشد و مفیدتر بنویسد. فرار از اردوگاه 14 در میان کتابهای همجنس خود کتاب منحصر به فردی است. تاکنون کسی جز شخصیت اصلی داستان نتوانسته از محل زندگی خود که یک اردوگاه سیاسی است بگریزد و خاطرات و روزگار خود در آنجا را روایت کند.

این کتاب پراز خاطرات تلخ و ناامیدکننده است اما در پس این خاطرات تلخ کورسوی امید و تلاش وجود دارد که معنای زندگی را در نظرشما عمیقتر خواهد کرد. از سویی دیگر با حقیقت تلخ و وجدان خفتهی حکومتی روبه رو خواهید شد که هرکاری برای سرکوب شهروندانش انجام میدهد و با آنها رفتار تحقیرآمیزی دارد. زوال عواطف انسانی خواننده را متحیر خواهد کرد و زندگی دردناک شخصیت اصلی کتاب، غم خاصی بر جان خواننده مینشاند. قلم بلین هاردن مانند پتکی انسان را به خود میآورد و به او انسانیت را یادآوری میکند.
این کتاب در سال 2014 منتشر و از همان سال تبدیل به کتابی پرفروش و پرطرفدار شد.
بلین هاردن داستان زندگی شین دونگ هیونگ را روایت میکند. زندگی شین دونگ هیونگ از همان ابتدا دردناک شروع شده است؛ زیرا او در یک اردوگاه سیاسی به دنیا میاید. بزرگ شدن در یک اردوگاه سیاسی شین را تبدیل به مردی افسرده و خشمگین و خودخواه میکند. تمام افراد اردوگاه زندگی تلخ و سختی دارند و این سختی به جایی رسیدهاست که هیچ احساسی اعم از مهربانی، همدلی و خوشحالی برای آنها باقی نگذاشته است. اوج خواستههای این زندانیان غذا و خوابی آسوده است و انتظاری بیش از این ندارند و حتی اگر هم انتظار چیزی بیش از این داشته باشند محکوم شده و توبیخ میشوند. شین نیز مانند دیگران زندگی سیاهی دارد و حتی برای دریافت اندکی غذا جان مادر خود را به خطر میاندازد. با گذشت زمان دیدگاه شین نسبت به پیرامون عوض میشود. او زندانیانی را میبیند که حرف از حقوق بشر و آزادی و شورش میزنند و این حرفها چشمان شین را بازتر میکند. شین پس از این آگاهی متوجه شرایط خود میشود و احساس نارضایتی میکند. او دوست دارد زندگی امن و راحت و غذای کافی برای خوردن داشته باشد و چنین زندگیای در نظر او مانند بهشت است.
او با زندانیانی آشنا میشود که در حکومت صاحب منصب بودند و با دنیای آزاد آشنایی داشتند. شین با شنیدن حرفهای آنها مصمم تر شده و تصمیم میگیرد از این اردوگاه سیاسی وحشتناک فرار کند و دست به کارهای خطرناکی میزند. او در نهایت موفق به فرار شده و از کره شمالی خارج میشود. او تنها کسی است که توانسته از آن اردوگاه فرار کند و جان خود را نجات دهد. شین دونگ هیونگ سر انجام به خواسته خود میرسد و زندگی آرامی را تجربه میکند؛ اما امثال او هنوز در این اردوگاهها اسیر هستند و شین از این بابت متاسف است. او اظهار داشته که خاطرات خود را به این دلیل تعریف کرده است که همه با حقیقت کشورش آشنا شوند و راه چارهای بیندیشند.

این کتاب به دست مسعود یوسف حصیرچین ترجمه شده است. قلم جذاب بلین هاردن، ترجمهی خوب کتاب و داستان جذاب آن باعث شده تا این کتاب کتابی موفق ظاهر شود.
- نویسنده :بلین هاردن
- مترجم :مسعود یوسف حصیرچین
- ناشر :چشمه
- دستهبندی :زندگینامه و خاطرات
- دستهبندی :تاریخ
- دستهبندی :سیاست
در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.
دیدگاه خود را با ما به اشتراک بزارید