گوزن شاخدار فایده‌اش چیه؟

معرفی کتاب کودک گوزن شاخدار فایده‌اش چیه؟ نوشته‌ی مارتین وادل

الناز رستمزاد منصور

یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴

(2 نفر) 5.0

کتاب کودک گوزن شاخدار فایده اش چیه؟

تا به حال دوست داشته‌اید چیزی را نگه دارید که از نظر دیگران بی‌فایده و به درد نخور است مثل یک قاب عکس کهنه؟ به نظرتان دوست داشتنی بودن هم می‌تواند یک نوع فایده باشد؟ جک در جنگل با گوزن شاخداری دوست می‌شود و او را با خود به خانه می‌آورد. مادرش با این کار مخالف است. او فکر می‌کند که گوزن شاخدار فایده‌ای ندارد. به جک می‌گوید: «به این شرط می‌توانی پیش خودت نگهش داری که فایده‌ای برایش پیدا کنی.»

جک و گوزن راه‌های زیادی را امتحان می‌کنند. جک  رخت‌های شسته را روی شاخ‌های گوزن آویزان می‌کند. گوزن راننده‌ی مادر جک می‌شود، باغچه را بیل می‌زند، عصرانه درست می‌کند و... اما همه این کارها آن‌طور که باید پیش نمی‌رود. اما این‌بار گوزن در تلاش است تا اوضاع خانه را بهتر کند، هر چند از شرایط به وجود آمده دلخور است. مادر جک هم دل خوشی از این شرایط ندارد. درنهایت مادر گوزن را از خانه بیرون می‌کند. جک به مادرش می‌گوید درست است که گوزن برای او فایده‌ای ندارد اما دوستش دارد. مادر جک متوجه می‌شود که حق با او است و دوست داشتنی بودن گوزن خودش خیلی فایده دارد. گوزن دوباره به خانه بازمی‌گردد اما این بار با شرایط جدید و در کلبه مناسب خودش زندگی می‌کند.

چرا باید کتاب گوزن شاخدار فایده‌اش چیه؟ را بخوانیم؟

کتاب «گوزن شاخدار فایده‌اش چیه؟» زبانی طنزآمیز دارد و تصویرهای کتاب به گونه‌ای است که کودک خود را در کنار شخصیت‌ها تصور می‌کند همزمان با آن‌ها قدم برمی‌دارد. تصاویر شخصیت‌ها جذاب‌اند و حس خوبی را به کودک منتقل می‌کنند. فضای داستان همراه با جزئیات بسیاری است که باعث می‌شود کودک علاوه بر خواندن کتاب با دیدن و پیدا کردن این جزئیات سرگرم شود و همراه آن‌ها لبخند و حس شوق از خواندن کتاب داشته باشد. مانند آویزان شدن منظم و در عین حال درهم ریخته لباس‌ها روی شاخ گوزن که انگار باد لباس‌ها را تکان می‌دهد و در عین حال لبخند رضایت‌بخش بر چهره جک و گوزن از کاری که انجام داده‌اند.

کتاب به موضوع علاقه کودکان به حیوانات و طبیعت نیز می‌پردازد و تلاش می‌کند اهمیت ارتباط کودک با طبیعت و حیوانات و حس دوستی آن‌ها را نشان دهد. همان‌طور که در داستان هم می‌بینیم حس جک به گوزن، دلیلی برای ماندن گوزن در خانه می‌شود.

علاوه‌براین موضوع، کتاب در تلاش است به ما نشان دهد که آیا برای دوست داشتنی بودن باید شبیه توقعات دیگران باشیم و به هر آنچه که می‌گویند برای ما خوب است  عمل کنیم یا خود را آن طور که هستیم و با هر توانایی که داریم، دوست بداریم ؟ آیا می‌توان کسی را با همان ویژگی‌هایی که دارد و نه آن که در ذهن ما است، دوست داشته باشیم؟ در کتاب جک گوزن را وادار به کارهایی می‌کرد که از نظر دیگران خوب است، اما به نظرتان این کار درست است؟

این کتاب به تقویت رشد اجتماعی و شخصیتی کودک کمک می‌کند. کودک می‌تواند با همگام شدن در ماجراها، یاد بگیرد که چطور هر چیزی را آن‌طور که هست بپذیرد و بداند که هرچه خدا آفریده فایده‌ای دارد و با توجه به ویژگی و خاصیتی در این جهان قرار گرفته است. همچنین بچه‌ها در مورد نظم در خانه و اجتماع و طبیعت یاد می‌گیرند. علاوه‌برآن می‌فهمند که هر چیز و هر فردی در جایگاه خود ارزشمند است. کودک یاد می‌گیرد که نیاز نیست برای دوست داشتنی بودن تایید دیگران را داشته باشیم. افراد با هر حالت و با هر توانایی دوست داشتنی هستند.

بخشی از کتاب گوزن شاخدار فایده‌اش چیه؟

جک ناراحت شد. گوزن هم دلش شکست.

جک گفت: «گوزن، ناراحت نشو! می‌دانم بالاخره فایده‌ای داری.»

مادر جک به فکر فرو رفت و گفت: «حق با توست، جک! همین دوست داشتنی بودن گوزن، خودش کلی فایده است.»

مارتین وادل نویسنده ایرلندی، بیش از 200 کتاب برای کودکان و نویسندگان نوشته است. او از دوران کودکی به جانوران علاقه زیادی داشت. موفقترین شگرد او در نوشتن داستان، روایت داستان در قالب شخصیت‌های جانوری جالب و فضای صمیمی در داستان است تا مخاطب به راحتی با داستان ارتباط برقرار کند. او در سال 2004 موفق به دریافت جایزه هانس کریستین اندرسن شد.

درباره آرتور رابینز تصویرگر کتاب

آرتور رابینز تصویرگر انگلستانی است که به خاطر تصویرگری داستان‌های کارتونی طنز و شوخ در دنیا شناخته شده است. تصویرگری‌های طنزآمیز او در مجلات، تبلیغات و کتاب‌های کودکان به چاپ رسیده است. او نقاشی را از کودکی دوست داشته است به طوری که رول‌های کاغذی که پدرش به خانه می‌آورد را زیر میز پنهان می‌کرد و ساعت‌ها روی آن‌ها نقاشی می‌کشید. او کتاب‌های زیادی از جمله «جدی احمقانه»و «شوالیه‌ی کوچک» را به تصویر کشیده است.

درباره رضی هیرمندی مترجم کتاب

رضی هیرمندی مترجم و نویسنده و پژوهشگر طنز ایرانی است. او سال‌های بسیاری به معلمی، نگارش و ترجمه پرداخته است و بیش از 150 اثر از خود برجای گذاشته است.. رضی هیرمندی جایزه‌های بسیاری از جمله بهترین ترجمه طنز در جشنواره ملی انتخاب کتاب سال و چندین تندیس زرین در جشنواره بزرگداشت معلمان هنرمند و مولف برای ترجمه کتاب‌های زبان‌های جهان، 7 لوح تقدیر از شورای کتاب کودک، نشان طلایی لاکپشت پرنده سال 1391، لوح افتخار IBBY سال 2014، کتاب سال شورای کتاب کودک و جایزه جهانی آسترید لیندگرن در سال 2024 را دریافت کرده است. 

دیدگاه ها

در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.

مطالب پیشنهادی

خودمان باشیم نه آنچه دیگران می‌خواهند!

خودمان باشیم نه آنچه دیگران می‌خواهند!

معرفی کتاب کودک آماده‌ی پرواز نوشته‌ی کوری دورفلد

تو نمی‌دونی چه‌قدر شجاعت می‌خواد!

تو نمی‌دونی چه‌قدر شجاعت می‌خواد!

معرفی کتاب کودک هوت و الیو: شجاع به‌جای دو نفر نوشته‌ی جاناتان دی واس

کتاب دشمن، کودکان را به صلح دعوت می‌کند

کتاب دشمن، کودکان را به صلح دعوت می‌کند

معرفی کتاب کودک دشمن نوشته‌ی دیوید کالی

کتاب های پیشنهادی