
بالاخره فصل دوم سریال جداسازی[1]، درام دیستوپیایی اداری از شبکهی اپل تیوی پلاس[2]، پخش شد. و پس از نزدیک به سه سال وقفه، طرفداران بار دیگر با کارکنان محبوب شرکت صنایع لومون[3] دیدار کردند. این سریال داستان گروهی از کارکنان ناراضی را دنبال میکند که تحت عمل جنجالیای به نام جداسازی قرار گرفتهاند؛ فرایندی که باعث میشود شخصیت بیرونی آنها بهطور کامل از ذهنشان پاک شود و هنگام حضور در محل کار، هیچ خاطرهای از زندگی شخصیشان نداشته باشند. گرچه این کارکنان از درد و رنجهایی که آنها را به گرفتن چنین تصمیمی سوق داده بود، رها شدهاند، اما زندگیشان همچنان خالی از کشمکش و چالش نیست؛ و این مسئلهای است که تماشای سریال را جذاب میکند. حتی اگر واژهی «جذاب» برای شرایط کاری آنها چندان مناسب نباشد.
این اثر با زیبایی بصری خیرهکننده، داستانی تخیلی و دیالوگهایی دقیق، جداسازی نگاهی انتقادی به فرهنگ سازمانی، سرمایهداری متأخر و حقوق کارگران را بررسی میکند. در واقع، نویسندگان سالهاست که دیستوپیاهای اداری را به تصویر میکشند و با ترکیب پوچی روابط اداری با تهدیدهایی چون تغییرات اقلیمی و فناوریهای تهاجمی، داستانهایی خلق کردهاند که روز به روز واقعیتر به نظر میرسند.
به همین دلیل، ما فهرستی از بهترین رمانهایی را گردآوری کردهایم که هر طرفدار سریال جداسازی باید آنها را بخواند.
چه در حال استراحت از کار با دادههای خرد باشید، چه به دنبال کتاب بعدیتان، این رمانها شما را خوشحال خواهند کرد.
با داستانهایی پرپیچوخم، دیستوپیاهای آیندهنگر و بررسی زندگی سازمانی، این رمانها، چه تازه و چه کلاسیک، همصدا با این پرسشاند که «آیا واقعاً لازم بود این جلسه حضوری برگزار شود؟»
در ادامه، با رمانهایی آشنا شوید که اگر از جداسازی سیر نمیشوید، نباید آنها را از دست بدهید.
کتاب روز آزادی اثر جورج ساندرز
روزآزادی[4] شامل داستانهایی است که از اتاق استراحتی جهنمی گرفته تا همکارانی که سر چند دستمال کاغذی دزدی با هم درگیر میشوند، طیفی از موقعیتهای عجیب و تاملبرانگیز را در بر میگیرد. هواداران سریال جداسازی بیتردید از داستانهای ابتدایی و انتهایی این مجموعه، از جمله داستان روز آزادی و خانهی من لذت خواهند برد، چرا که این داستانها بازتابی تیزبینانه از وضعیت سیاسی و فناوری در دنیای امروزند. برای مثال، داستان روز آزادی از زبان شخصیتی روایت میشود که تحت فرایندی به نام «روش مورلی» قرار گرفته است؛ روشی که حافظهی فرد را پاک میکند تا بتوان او را برای «سخن گفتن» دربارهی موضوعاتی خاص برنامهریزی کرد.. مانند تمام آثار جورج ساندرز[5]، این داستانها با نثری فشرده، تیز و پرانرژی روایت میشوند و با وجود طرحهایی عجیب و گاه اغراقآمیز، ریشه در وجوه انسانی شخصیتها دارند.
کتاب جداسازی اثر لینگ ما
کندِیس چِن مشغول کار روزمرهاش است که شهر نیویورک با شیوع بیماریای خیالی به نام «تب شِن»[6] درگیر میشود؛ بیماریای که باعث میشود فرد آلوده، تا زمان مرگ بیوقفه کارهای روزمرهاش را تکرار کند. کندیس بیش از حد در شهر میماند و شروع به مستندسازی زوال شهر در قالب یک وبلاگ میکند.
با این حال، در نهایت درمییابد که باید پیش از آنکه دیر شود شهر را ترک کند، چرا که رازی در دل دارد که در آینده به کمک دیگران نیاز پیدا خواهد کرد. پس از ترک شهر، او به گروهی از متخصصان ملحق میشود: وکلای سابق، استراتژیستهای برند و سایر افراد حرفهای که بهدنبال رسیدن به «تأسیسات»[7] هستند، پناهگاهی که رهبر گروه وعدهاش را داده، هرچند ممکن است تهدیدی به بزرگی یک نجاتدهنده باشد.
اگر تا به حال آرزو کردهاید که کتابی بخوانید که ترکیبی از فضای آخرالزمانی آخرین بازمانده از ما[8] با طنز محیط اداره[9] باشد، جداسازی اثر لینگ ما[10] همان کتاب است.
کتاب ستارگان گنگ زنجیرهای اثر نانا کوامی آدجی-برنیا
برای این یکی آماده شوید. تصور کنید آیندهای که در آن افراد زندانی این گزینه را دارند که به برنامهی سرگرمی مجازات جنایی، یا کِیپ (CAPE) بپیوندند. شرکتکنندگان در یک سری نبردها تا پای مرگ میجنگند: تفریح جدید محبوب در آمریکا. استادیومها پر میشوند. اسپانسرهای شرکتی اعطا میشوند. پول دست به دست میچرخد. با هر پیروزی، شرکتکنندگان کِیپ به آزادی خود نزدیکتر میشوند. اما هر زندانی برای خود نیست، نه کاملاً. هر زندانی یک «لینک» در یک زنجیر گنگ است، تیمی آزاد از رقبایی که برای رهایی خود مبارزه میکنند. اما در نهایت، تنها یک برنده میتواند وجود داشته باشد. این رمان ستارگان گنگ زنجیرهای[11] اثر نانا کوامی آدجی-برنیا[12] که برندهی جوایز کتاب ملی[13] است، یک بلاکباستر پرسرعت است که سوالات سختگیرانهای در مورد سودجویان سیستم زندانهای ایالات متحده و نابرابریهای ساختاری که میتوانند فردی را قبل از پشت میلههای زندان به دام بیاندازند، مطرح میکند.
کتاب برفک اثر دان دلیلو
رمان کلاسیک برفک[14] اثر دان دلیلو[15] در سال 1985 جایزهی کتاب ملی را برده است، هرچند تمهای آن بهویژه در دنیای امروز قابل پیشبینی هستند. داستان رمان دربارهی جک گلادنِی، استاد مطالعات هیتلر در یک کالج هنرهای لیبرال کوچک در یک شهر نامعلوم در ایالات متحده است. در حالی که جک و خانوادهاش درگیر اضافات مادی که مشخصهی دههی ۸۰ بودند، میشوند، او از خواب غفلت خود بیدار میشود وقتی که یک حادثهی سمی ناشناخته درست بیرون از شهرش رخ میدهد. در حالی که در حال تخلیه است، جک در یک بحران وجودی فرو میرود و رویای آمریکایی از دسترسش دور میشود.
کتاب سیاهپوست دیگر اثر زاکیا دالیلا هریس
میخواهم یک اثر دیگر هم معرفی کنم. رمان سیاهپوست دیگر[16] اولین اثر زاکیا دالیلا هریس[17] حول محور نلا، یک دستیار ویرایشگر سیاهپوست در صنعت نشر متمرکز است که در حالی که در پی هدفش برای تبدیل شدن به یک ویراستار است، با میکروآگراسیونهای محیط کار دست و پنجه نرم میکند. سپس، هزل وارد میشود. این دو به عنوان تنها کارکنان سیاهپوست در واگنر بوکز همدردی میکنند، نکات زیبایی را با هم به اشتراک میگذارند و به همدلیای که از رمان قلب سوخته[18] دارند پیوند میزنند، رمانی که ظاهراً تأثیر زیادی بر هر دوی آنها گذاشته است. سپس نلا یادداشتی نگرانکننده دریافت میکند که باعث میشود او به اعتبار دوستی هزل شک کند، به ویژه زمانی که هزل به سرعت از نردبان پیشرفت در زمینهی شغلش بالا میرود و نلا در پایینترین پله باقی میماند. اما نلا به این راحتی تسلیم نمیشود و تصمیم میگیرد دربارهی هزل تحقیق کند. این تصمیم به پایانی غیرمنتظره منتهی میشود.
کتاب هتل رویا اثر لیلا لعلمی
رمان هتل رویا[19] اثر لیلا لعلمی[20] از جمله آثاری بود که در نیمهی اول سال همه بسیار انتظارش را کشیدند. این رمان به این موضوع میپردازد که چطور فناوری به حریم خصوصیترین افکار و رویاهای ما نفوذ میکند. سارا بعد از پیاده شدن از هواپیما، توسط مأموران ادارهی ارزیابی خطر متوقف میشود. الگوریتم پیشرفتهی این سازمان، او را بهعنوان فردی با احتمال ارتکاب جرم شناسایی کرده است. برای جلوگیری از وقوع آن جرم احتمالی، سارا باید در یک مرکز قرنطینه بماند تا زمانی که خطر رفع شود. او در این مرکز با امید به آزادی روزها را میگذراند، گرچه امیدش هر روز کمتر میشود... تا اینکه ساکن تازهای وارد میشود و شاید همهچیز را تغییر دهد. این کتاب در ماه مارس امسال منتشر شده است.
کتاب دایره اثر دیو اگرز
رمان دایره[21] اثر دیو اگرز[22] که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، شباهتهای نگرانکنندهای با بحثهای داغ امروزی دربارهی خطرات نظارتی شبکههای اجتماعی دارد. داستان دربارهی می هالند است که موفق میشود شغلی جذاب در شرکتی به نام دایره پیدا کند، غول رسانهای و فناوری که رهبر بازار است. می که در ابتدا در پیدا کردن جای پای خود در شرکت دچار تردید است، به زودی تحت فشار قرار میگیرد تا «شفاف» شود؛ یعنی دوربینی قابل حمل را تمام روز با خود همراه داشته باشد. این کار باعث میشود او در شبکهی اجتماعی شرکت و نزد مدیرانش محبوب شود. اما هرچه می بیشتر در ساختار مدیریتی دایره غرق میشود، با فناوری جدیدی آشنا میشود که به شدت مداخلهگر و حتی خطرناک است. حالا فقط یک سؤال باقی میماند: می قصد دارد با این حقیقت چه کند؟
کتاب دختر پوستر اثر ورونیکا راث
شاید نام ورونیکا راث[23] را از مجموعهی مشهور نوجوانانهی سنتشکن[24] به یاد داشته باشید. اما دخترپوستر[25] یکی از جدیدترین آثار او در حوزهی ادبیات بزرگسالان است. داستان دربارهی سونیا کانتور است، زندانیای در آپِرچر، حبسی واقع در حومهی شهر سیاتل که زمانی چهرهی تبلیغاتی حکومت «هیئت نمایندگی» بود. سونیا با پایبندی کامل به قوانینی سختگیرانه که توسط دستگاهی به نام Insight اعمال میشد، شهروندی نمونه به شمار میرفت. این دستگاه با کاشت در بدن او، افکار و اعمالش را ردیابی میکرد و بر اساس آنها به او پاداش یا مجازات میداد. اما پس از وقوع یک شورش گسترده، همهچیز تغییر میکند و سونیا در آپرچر گیر میافتد. اکنون، پس از گذشت ده سال، امید او برای آزادی به شدت کمرنگ شده است، تا اینکه با چهرهای آشنا روبهرو میشود؛ و شاید همین دیدار، نقطهی عطفی در سرنوشت او باشد.
منبع: wmagazine
مترجم: نگار فیروزخرمی
[1]- Severance
[2]- Apple TV+
[3]- Lumon Industries
[4]- Liberation Day
[5]- George Saunders
[6]- Shen Fever
[7]- The Facility
[8]- The Last of Us
[9]- Office Space
[10]- Ling Ma
[11]- Chain-Gang All-Stars
[12]- Nana Kwame Adjei-Brenyah
[13]- National Book Award Finalist
[14]- White Noise
[15]- Don DeLillo
[16]- The Other Black Girl
[17]- Zakiya Dalila Harris
[18]- Burning Heart
[19]- The Dream Hotel
[20]- Laila Lalami
[21]- The Circle
[22]- Dave Eggers
[23]- Veronica Roth
[24]- Divergent
[25]- Poster Girl
در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.