یوسف اسحاقپور متولد ۲۴ اسفند ۱۳۱۸ در تهران، نویسنده، پژوهشگر و جستارنویس ایرانی فرانسوی بود. ازجمله آثار مهم اسحاقپور در حوزه سینما، کتاب اورسون ولز، سینماگر است که در ۳ مجلد بهچاپ رسیده است. در سال ۲۰۰۱، سندیکای ملّی نقد سینما به آن جایزه بهترین کتاب فرانسوی را اعطا کرد.
یوسف اسحاقپور متولد ۲۴ اسفند ۱۳۱۸ در تهران بود و در ۱۸ سالگی به قصد تحصیل در رشته سینما عازم فرانسه شد. ابتدا در مدرسه لویی لومیر فیلمبرداری خواند و سپس در ایدک (موسسه مطالعات عالی سینماتوگرافیک) به تحصیل در رشتههای کارگردانی و مونتاژ پرداخت و در فرانسه ماندگار شد. وی سپس تحصیلات خود را در فلسفه را در سربن و تاریخ هنر و جامعهشناسی را در دانشسرای عالی علوم کاربردی پاریس ادامه داد. به لطف ژان میتری با حوزه نظری سینما و به لطف لوسین گلدمن با آثار لوکاچ جوان و مارکس آشنا شد. بعدها آدورنو و بنیامین نیز به حوزه اندیشه او راه یافتند. گذر از شرق به غرب او را به سمت مکانی ناکجاآبادی سوق داد که زمینه را برای فعالیت در عرصه جستارنویسی هموار کرد. جستارهای او هر چند شامل حوزههای فلسفه، سیاست و ادبیات نیز میشوند اما اساسا به اندیشهورزی درباره تصویر، چه در حوزه سینما (تکنگاریهایی درباره ارسن ولز، ویسکونتی، ازو، ساتیاجیت رای، کیارستمی و چندین مجموعه جستار درباره کلیت سینما یا فیلمها و سینماگران خاص) و چه در حوزه نقاشی (پوسن، کوربه، دوشان، موراندی، ...) اختصاص یافتهاند. البته حرکت در این مسیر باعث نشد اسحاقپور ایران را فراموش کند. سه جستار درباره مینیاتور ایرانی، صادق هدایت و شهره فیضجو از کارهای او درباره هنر ایرانی بهشمار میروند. اسحاقپور در حوزه عکاسی نیز فعالیت دارد و تاکنون پنج مجموعه عکس منتشر کردهاست.
«مینیاتور ایرانی، رنگهای نور، آینه و باغ» ترجمه جمشید ارجمند، «بر مزار هدایت»ترجمه باقر پرهام، «مارکس هنگام فروریزی کمونیسم» ترجمه ویدا حاجبی تبریزی، «موراندی، نور و خاطره» ترجمه مریم موسوی از دیگر آثار اسحاقپور هستند که به فارسی ترجمه شدهاند.
منبع: ویکی پدیا
ازجمله آثار مهم اسحاق پور در حوزه سینما، کتاب اورسون ولز، سینماگر است که در ۳ مجلد به چاپ رسیده است. در سال ۲۰۰۱، سندیکای ملی نقد سینما به آن جایزه بهترین کتاب فرانسوی را اعطا کرد.
جستارهای او هر چند شامل حوزه های فلسفه، سیاست و ادبیات نیز میشوند اما اساسا به اندیشه ورزی درباره تصویر، چه در حوزه سینما (تک نگاری هایی درباره ارسن ولز، ویسکونتی، ازو، ساتیاجیت رای، کیارستمی و چندین مجموعه جستار درباره کلیت سینما یا فیلم ها و سینماگران خاص) و چه در حوزه نقاشی (پوسن، کوربه، دوشان، موراندی، ...) اختصاص یافته اند.
«مینیاتور ایرانی، رنگ های نور، آینه و باغ» ترجمه جمشید ارجمند، «بر مزار هدایت»ترجمه باقر پرهام، «مارکس هنگام فروریزی کمونیسم» ترجمه ویدا حاجبی تبریزی، «موراندی، نور و خاطره» ترجمه مریم موسوی از دیگر آثار اسحاق پور هستند که به فارسی ترجمه شده اند.